Andreas Wahls årlige juleinnsamling for effektiv bistand

Andreas Wahls årlige juleinnsamling for effektiv bistand

Hvor mange barn klarer å vi å redde fra malaria og underernæring før nyttår?

Rekordseint ute, men nå er den her: Juleinnsamlingen for å redde liv, mest mulig effektivt. Mest «bang for the buck». Mest mulig hjelp per hundrings.

Det er mye som er mørkt om dagen, men jeg håper du vil gi en slant til noen av de som har det aller vanskeligst på planeten og - her kommer det viktige - som vi vet at vi kan hjelpe. Og vi vet hvor mye det koster.

Vi vet at et A-vitamintilskudd gjennom Helen Keller International koster 10 kroner per barn per år, og at det fører til opptil 24 % lavere barnedødelighet i områdene det distribueres, i tillegg til å forhindre varig blindhet. Malariamedisin som beskytter et barn i én sesong: 68 kroner. Eller myggnett, som fordi det kan beskytte 1-2 personer i flere år bare koster 11 kroner per person per år. Malaria kan ifølge Leger Uten Grenser utryddes. Alt som kreves er en økning i donasjoner globalt på 50%, så er det borte for evig! Vi vet at det virker. Vi vet at pengene kommer fram. Vi vet med stor nøyaktighet prisen for å redde syn eller redde liv.

Et menneskeliv er et menneskeliv, uansett hvem og hvor. Alt vi må gjøre er å gi litt av vårt overskudd. Vi som har så mye. Jeg som har så mye. Inntekten min tilsier at jeg er blant de 3-4 % rikeste i verden. Ikke fordi jeg tjener så innmari mye. Du kan gå og sjekke for deg selv lenger ned på siden.

Jeg kjenner på en forpliktelse og et ønske. Både om å gi, men også om at pengene jeg gir skal hjelpe flest mulig, mest mulig. Der kommer jobben til Gi Effektivt inn, som du kan lese mer om nedenfor.

Og forskning viser at matching funker. Så derfor velger jeg å gi gjennom å doble det beløpet du gir! Jeg matcher alle donasjoner dere gir, opp til 80 000,-. (Vil du være med å matche videre derfra? Nydelig! Ta kontakt.)

Gi Effektivt sine anbefalinger støtter seg på organisasjonen GiveWell og forskning. De tar utgangspunkt i at alle liv er like mye verdt, uansett hvor eller hvem de er. De støtter seg på evidens og gjennomsiktighet i tiltakene de anbefaler. Jeg mener de er kremeksempelet på at man både kan holde hjertet varmt OG hodet kaldt.

SÅ. Blir du med å gi? Hvor mye kan du avse? Vil du gi så du merker det? For meg kjennes det godt. For jeg vet at pengene gir størst mulig effekt.

Opplever du problemer med å gi til innsamlingen?
Du kan også støtte innsamlingen ved å trykke på Gi-knappen i nedre høyre hjørnet, eller trykke på Gi en donasjon i menyen. På siste side kan du oppgi Andreas Wahl som referanse om du ønsker. Vi er klar over problemet som rammer enkelte nettlesere og arbeider med å løse det.

Tiltak og organisasjoner anbefalt av Gi Effektivt

Gi Effektivt kommer med anbefalinger til kostnadseffektive bistandstiltak og organisasjoner, basert på forskning gjort av GiveWell, en internasjonal bistandsevaluator. Gi Effektivt sin standard anbefaling er å gi penger til GiveWell Top Charities Fund. Hvert kvartal videreformidles penger som er samlet inn til de organisasjonene som til enhver tid kan bruke midlene for å utrette mest mulig.

GiveWell tar blant annet hensyn til om en organisasjon klarer å oppskalere raskere enn forventet, om de kan utvide til et annet land, eller om det er endringer i donasjonene fra andre kilder. I tillegg ber GiveWell eksterne eksperter anslå hva som ville skjedd dersom GiveWell ikke sender pengene til et gitt prosjekt. Slik unngår du å finansiere prosjekter som ellers ville blitt dekket av myndigheter eller andre store donorer.

100 prosent av donasjonene til GiveWell Top Charities Fund går til organisasjonene som forskningsteamet anbefaler på slutten av hvert kvartal. GiveWell tar ingen gebyrer fra donasjonene, og tar heller ikke ut overskudd fra renteinntekter som samles opp i løpet av kvartalet. Vi anbefaler dette alternativet for alle som har som hovedmål å maksimere effekten av donasjonene sine.

Jeg gir gjennom Gi Effektivt fordi det er det beste jeg kan gjøre for å utjevne den dypt urettferdige ressursfordelingen i verden.

Image

Jan-Ole Hesselberg

↳ 

Psykolog og forfatter av boka Bedre beslutninger

Når jeg skal gi, er det viktigste å kunne hjelpe dem jeg gir til.

Image

Anna

↳ 

Talent Management Associate hos GovAI

Jeg mener vi har en forpliktelse til å finne ut hvordan pengene vi bidrar med kan hjelpe flest mulig mest mulig. Da er det en stor fordel at Gi Effektivt gjør den jobben for oss.

Image

Rune Jansen Hagen

↳ 

Professor i økonomi ved Universitetet i Bergen

Bak anbefalingene til Gi Effektivt ligger det analyser i verdensklasse.

Image

Juni Solbrække

↳ 

Advokat hos Advokatfirmaet Hjort | LLM UPenn (hons)

Vi er forpliktet til å sikre at våre donasjoner hjelper mest mulig. Gi Effektivt har hjulpet meg med det siden 2015.

Image

Aksel Braanen Sterri

↳ 

Forsker ved Harvard University

Skattefradrag

I 2023 kan du få fradrag i skattepliktig inntekt for en samlet årlig verdi på opp til 25 000 kroner, per person eller virksomhet som donerer. Kvalifiserte donasjoner gir 22% av beløpet i fradrag, som altså gir opp til 5 500 kroner mindre i skatt.

Det gjelder også for donasjoner gitt gjennom denne innsamlingsaksjonen. Logg inn på Min side med epostadressen du brukte da du ga, og registrer personnummeret ditt. Da rapporterer vi donasjonen din inn til Skatteetaten ved starten av neste år.