Spre ordet.

Slik kan du snakke med andre om Gi Effektivt og sette fokus på effektiv bistand.

Gi Effektivt er en ideell organisasjon som jobber med å sende penger til de mest effektive tiltakene innenfor global helse og fattigdomsbekjempelse. Som støttespiller kan du bidra til at mer ressurser går til effektive tiltak og å heve standarden for bistandseffektivitet i Norge. Personlig nettverk var den vanligste måten nye donorer fikk vite om Gi Effektivt i fjor, derfor kan det å spre budskapet til venner, familie og kollegaer være noe av det mest betydningsfulle du gjør.

Samtidig kan det å snakke om veldedighet med andre være utfordrende, da det ofte berører personlige verdier og økonomiske valg. Vi har samlet noen tips til hvordan du kan prate med andre om bistandseffektivitet og Gi Effektivt.

Kort fortalt.

 • Lytt til samtalepartneren og unngå å kritisere andre veldedige initiativ de har vært, eller er en del av.
 • Ta utgangspunkt i felles verdier.
 • Del din personlige historie med Gi Effektivt. Venner og familie vil være interessert i hva du engasjerer deg for, samtidig som det vil være mer minneverdig enn kun en rekke argumenter og fakta.
 • Gjør deg klar til å svare på vanlige spørsmål og innvendinger.
 • Forbered nyttige fakta og ressurser ↗.
 • Vær tålmodig. De færreste lar seg overbevise av et nytt sett med ideer i løpet av en samtale.
 • Det viktigste er likevel at du snakker om Gi Effektiv, så ikke tenk at du må ha gjort masse forarbeid før du tar praten.

Lytt og finne felles verdier.

Det kan lønne seg å trå varsomt i slike samtaler. Dersom den du snakker med oppfatter at du kommer inn i samtalen for å overtale dem, kan det føre til at samtalepartneren kommer i forsvarsmodus. Det er derfor viktig å skape en atmosfære av respekt og forståelse. Begynn samtalen med å vise interesse for deres perspektiv og erfaringer knyttet til veldedighet. Lytt nøye til hva de har å si, og unngå å kritisere andre veldedige initiativ de har vært, eller er en del av. Dette gir deg mulighet til å ta utgangspunkt i verdier dere har til felles.

Bruk din personlige historie.

Hvorfor støtter du Gi Effektivt? For venner og familie er ditt engasjement en viktig grunn til at de også skal bidra. Dette gjør at din personlige historie med Gi Effektivt er et godt utgangspunkt for samtalen. Del hva som gjorde at du valgte å gi gjennom Gi Effektivt. Det kan være lett å tro at harde fakta er det som overbeviser, men mye tyder på at personlige historier er en bedre inngangsport til en god samtale11.Kubin, E. et al. (2021) "Personal experiences bridge moral and political divides better than facts"Psychological and Cognitive Sciences, vol. 118, no. 6, .

Tilby viktige fakta og ressurser.

Samtidig som dine personlige erfaringer er viktige, vil det lønne seg å forankre dem i gode argumenter. Forbered deg med nyttige fakta og ressurser om Gi Effektivt og effektiv bistand som du kan dele under samtalen. Giving What We Can oppsummerer sentrale fakta i denne artikkelen ↗. I tillegg kan du vurdere å følge opp med personen du snakket med og foreslå handlinger de kan ta for å lære mer eller engasjere seg.

 • Del relevante bøker eller blogginnlegg. Tilby å sende dem en bok eller blogginnlegg relatert til diskusjonen. For eksempel tilbyr The Life You Can Save ↗ gratis nedlastbare PDF-er og lydbøker som kan deles. I tillegg kan rikdomskalkulatoren sette velstanden vår i et globalt perspektiv, og gjøre tanken om å gi til veldedighet mindre skremmende.
 • Inviter dem til arrangementer i regi av Gi Effektivt eller av din lokale effektiv altruisme-gruppe. Dette kan gi dem en mulighet til å lære mer og engasjere seg. Foreslå gjerne å gå på arrangementet sammen med dem, så de i det minste kjenner en der fra før.
 • Involver dem i dine beslutninger om å gi. Be om deres innspill når du bestemmer deg for hva du skal gi til, hvordan og hvor mye. Dette kan være en fin start på en samtale om bistand.
 • Gi en donasjon i deres navn. For noen du kjenner godt, kan du vurdere å gi en donasjon til en veldedig organisasjon som arbeider i tråd med deres interesser og verdier i deres navn. Denne gesten kan være en meningsfylt introduksjon til verden av effektiv bistand.

Adresser bekymringer og ulike perspektiver.

Vær forberedt på å adressere vanlige misforståelser og bekymringer om veldedighet og bistand. Vis at du forstår og sympatiserer med den andre personens synspunkt før du forklarer ditt eget. Å demonstrere åpenhet overfor samtalepartneren sine ideer og meninger kan virke smittsom og føre til at ditt budskap kommer bedre frem. Vi besvarer mange vanlige misforståelser på denne siden.

Du trenger ikke vite alt.

Bistand er et komplekst tema, og det kan være vanskelig, om ikke umulig, å vite alt om det. Mange spørsmål kan være utfordrende å besvare, og det er helt normalt å ikke ha svar på alt. Det bør ikke hindre deg i å ta samtalen om Gi Effektivt. Det å innrømme at man ikke vet alt viser ydmykhet og åpenhet, noe som kan føre til en mer konstruktiv og ærlig dialog.

Du kan vurdere andre måter å fremme Gi Effektivt og effektiv bistand.

 • Koble til Gi Effektivt fra nettstedet ditt, sosiale medier eller blogg.
 • Dele din historie med Gi Effektivt på bloggen din eller andre plattformer.
 • Følge Gi Effektivt på sosiale medier og dele våre innlegg slik at flere ser dem.
 • Arrangere eller delta på arrangementer som fremmer effektiv bistand.
 • Hold innsamlingsaksjoner til en effektivt bistandsorganisasjon. Vurder spesielt å holde en innsamling i forbindelse med jul eller bursdag, da man gjerne får ekstra oppmerksomhet på sosiale medier på denne tiden.
 • Gi en donasjon i gave til venner og familie, for eksempel gjennom Gi Effektivt sin gavekortløsning.

Endring tar tid.

Å forme nye meninger og handlingsmønster tar tid. Vær derfor tålmodig. Få vil få nye givervaner etter kun én samtale, men når de hører om Gi Effektivt neste gang vil de ha bakgrunnskunnskap som gjør det lettere for dem å forstå konseptet og se verdien i å støtte effektive tiltak. Fortsett å del dine erfaringer og suksesshistorier, og vær en støttende ressurs for de som ønsker å lære mer. Husk at endring skjer gradvis, og din tålmodighet og vedvarende innsats kan bidra til å inspirere og motivere andre til å gi effektivt.