Hardt arbeid eller flaks?

Innsikten som fikk meg til å ville donere mer.

9.1.2023

Dette er en oversettelse av en artikkel skrevet av Daniel Duvanå som først ble publisert på vår svenske søsterorganisasjon Ge Effektivt sin hjemmeside i oktober 2021. Daniel er fast giver hos Ge Effektivt.

Er suksess og formue et resultat av hardt arbeid eller av flaks?

Hva avgjør om du får drømmejobben din, hvor mye penger du tjener, om bedriften din lykkes eller om du har nok mat resten av dagen? De fleste tror nok at det trengs både hardt arbeid og flaks, men undervurderer i hvor stor grad suksess og formue er et resultat av flaks.
Jeg har lært mye av YouTube-kanalen Veritasium, drevet av vitenskapsformidler Derek Muller. I en av videoene sine gjør han en god jobb med å illustrere at suksess faktisk først og fremst er en følge av flaks, og hvorfor vi overvurderer viktigheten av vårt eget harde arbeid når vi prøver å forstå hva som førte til suksessene i livene våre.
Etter min mening presenterer denne videoen et av de beste argumentene jeg har kommet over for hvorfor du bør prøve å hjelpe andre mennesker som ikke har det like godt som deg selv: Hovedforskjellen mellom meg og noen som ikke fullførte grunnskolen, eller som lever i fattigdom, er hvor mye flaks vi har hatt i livene våre – ikke hvor hardt vi jobber eller noe annet vi kan kontrollere.
Image

Veritasium bruker profesjonelle hockeyspillere som et eksempel på hvor viktig flaks er. Spør du en hockeyspiller hvordan de klarte å havne i NHL, kan de kanskje nevne sin egen utholdenhet til å trene mer enn andre, sine gode trenere og støttende foreldre. Men det er kanskje ikke like sannsynlig at spilleren nevner hvor heldige de var som ble født i januar.
Faktum er imidlertid at en uforholdsmessig stor andel av profesjonelle hockeyspillere er født i årets første kvartal - i mange år var omtrent 40% (!) av spillerne som spilte i toppligaene født i første kvartal av året.
Hvorfor er det slik? Siden vi generelt deler barna inn i hockeyklubber etter hvilket år de er født og trekker grensen ved årsskiftet, vil barn født tidlig på året ha rukket å vokse mer enn barn født sent på året, og dermed bli raskere og sterkere. Dette er gunstig i hockey. Denne fordelen burde forsvinne etter hvert som barna vokser til og blir likere i kroppsfasong, men det gjør den ikke.
Så hvorfor vedvarer fordelen for tidligfødte?
På samme måte som «renters-rente-effekten» gjør at en liten sum penger kan vokse enormt over mange år, så gjør flaksen det også. Et lite forsprang vokser til et stort forsprang over tid. De barna som viser størst potensial får mer tid på isen, får være med på flere kamper og får bedre coaching, noe som fører til at de utvikler seg mer. Etter noen år har dette i utgangspunktet lille forspranget utviklet seg til et veldig stort forsprang. Et forsprang som vedvarer selv etter at barna har vokst helt til og blitt like store. Så hva er forskjellen mellom hockeyspillerne født tidlig og sent på året? Vel, det er hvor mye flaks de hadde med når på året de ble født – noe som selvfølgelig er utenfor deres kontroll.
Hva er utvilsomt den største faktoren som avgjør hvordan livet ditt vil bli?
Jo, det er ikke når, men hvor du ble du født! Er du født i et ekstremt rikt land som Sverige med en bruttonasjonalinntekt (BNI) på 480 000 SEK11.

480 000 SEK tilsvarer omtrent 461 000 NOK. I samme år (2020) hadde Norge en BNI på drøye 670 000 NOK per innbygger. Grunnet høye priser på råolje og naturgass har Norges BNI vokst kraftig siden da. Fra 2020 til 2021 økte den med hele 22,2% og de høye prisene holdt seg gjennom 2022.

, eller i et av verdens fattigste land, Burundi med en BNI på NOK 6 290 per innbygger? Uansett hvor hardt en person født i Burundi jobber, vil de sannsynligvis aldri kunne nå i nærheten av samme rikdom og "suksess" som en person født i et rikt land.
På samme måte som du ikke kan kontrollere landet du er født i, kan du heller ikke kontrollere hvor velstående foreldrene dine er, hvor god skolen din er og hvor flinke lærerne dine er når du er ung, om du lider av en alvorlig sykdom tidlig i livet (eller kanskje til og med din egen vilje, men det er et tema for en annen gang) og tusenvis av andre ting som f.eks. diskriminering. Det er ikke en overdrivelse å si at du nesten ikke har kontroll over noen av de viktigste faktorene for å lykkes i livet.

Men hva betyr så dette? Vel, for å forstå verden, ta bedre beslutninger og bli en mer empatisk og velvillig person, er det viktig å forstå at tilfeldigheter er den største faktoren for hvordan livet blir for oss mennesker. Altfor ofte prøver vi, uten bevis, å forklare vanskelige livssituasjoner ved å si at folk på en eller annen måte ikke har anstrengt seg nok.
Ikke bare er dette hjerteløst, men det kan også føre til så feilaktige ideer som at det ville være ineffektivt å løfte folk ut av fattigdom ved å gi fattige penger uten noen betingelser. I virkeligheten er akkurat det motsatte sant, og GiveDirectly er et godt eksempel på en organisasjon som gjør nettopp dette.
GiveDirectly handler basert på et solid evidensgrunnlag og jobber med pengeoverføringer til mennesker i fattigdom. Penger direkte i hendene til de fattige har vist seg å ha mange positive effekter, siden mottakerne vanligvis bruker pengene til å forbedre livet sitt. Det dreier seg ikke bare om midlertidige plaster på såret som forvitrer når donasjonen avsluttes: Pengene investeres ofte i noe som bedrer mottakerens helse, utdanning, trivsel og inntekt (f.eks. kjøp av verktøy eller andre investeringer som kan føre til nye inntektskilder).
Erkjennelsen av at min globalt og historisk ekstremt gode livssituasjon, hvor jeg blant annet har en inntekt langt over det de fleste andre mennesker i verden har, og er borger i et land med gode helsetjenester og sosiale sikkerhetsnett.
Disse tingene har først og fremst tilfalt meg som følge av ekstrem flaks, og bidrar til at jeg er så lidenskapelig opptatt av å donere penger. Jeg ønsker donere effektivt, for å hjelpe andre folk som har vært mye mindre heldige enn meg.

Oppsummert så er det ikke merkeligere enn at om du hadde vunnet 100 millioner i lotto, så hadde du nok valgt å dele noen millioner med familien din og vennene dine, og også gitt deler av gevinsten til veldedige formål. Om du forstår hvor ekstremt heldig du er, er det beste du kan gjøre å dele, eller som Derek Muller uttrykker det i en YouTube-video: «Du bør gjøre det du kan for å øke andres flaks.»
Slik jeg ser det, har jeg vunnet jackpoten fordi jeg er født i Sverige. Det beste jeg kan gjøre med den fortjenesten er å dele det jeg fikk med de som var minst heldige her i livet. Kanskje du føler det på samme måte?
Dette er en oversettelse av en artikkel skrevet av Daniel Duvanå ↗ som først ble publisert på vår svenske søsterorganisasjon Ge Effektivt sin hjemmeside i oktober 2021. Daniel er fast giver hos Ge Effektivt.