Jørgen sin juleinnsamling til effektiv bistand🎅🏼

Jørgen sin juleinnsamling til effektiv bistand🎅🏼

Vi kan utrydde malaria!

Oppdatering: Min bror Isak blir med på matchingen så donasjoner opp til 15 000 kr dobles!

Kanskje kommer vi ikke helt i mål denne jula, men verden har faktisk gjort enorme fremskritt mot å utrydde en av verdenshistoriens verste sykdommer - og vi kan klare å utrydde sykdommen helt![1] Malaria forårsakes av en parasitt som nødvendigvis må innom et menneske i sin livssyklus. Med effektive smittevernstiltak kan vi forhindre smitte av mennesker, slik at syklusen bryter sammen og dermed også parasittens livsgrunnlag. På den måten vil parasitten og sykdommen gradvis utryddes fra jordens overflate.

Vi har allerede greid å fordrive malaria fra Nord-Amerika (på 1950-tallet) og fra Europa (så sent som 1970-tallet) noe som beviser at det er mulig. Madagaskar utrydder malaria støtt og stadig, men parasitten blir dessverre reintrodusert fra fastlandet. Hadde det ikke vært noe sted med aktive parasitter igjen, så ville vi vært kvitt malaria for godt.

Mens vi venter på en skikkelig effektiv vaksine så er medisiner og myggnett våre mest effektive våpen mot malaria. Malaria Consortium, som du kan støtte gjennom denne innsamlingen, deler ut effektive preventive medisiner i høysesongen og begrenser med dette kraftig antall sykdomstilfeller, følgeskader og død. Hvert år dør 600.000 mennesker av malaria - de fleste barn. For 60-70 kroner beskytter Malaria Consortium et barn gjennom en sesong.

Et bidrag fra deg kan bety mye for mennesker som ellers ville hatt tilgang på denne grunnleggende beskyttelsen.

Jeg matcher de første 5 000 kronene gjennom denne innsamlingen, og min bror Isak matcher de neste 10 000. Det betyr at for hver krone du gir, så dobles effekten av ditt bidrag.

I tillegg til å gi, kan du dele innsamlingen med dine venner og kjente, eller like og kommentere andre poster om den. På den måten vil algoritmene viser den til flere sånn at de også får muligheten til å gi effektivt denne jula.

[1] I følge The Lancet så kan vi utrydde malaria innen 2050 med litt økt innsats. Les dette og mer til her:

Opplever du problemer med å gi til innsamlingen?
Du kan også støtte innsamlingen ved å trykke på Gi-knappen i nedre høyre hjørnet, eller trykke på Gi en donasjon i menyen. På siste side kan du oppgi Jørgen Ljønes som referanse om du ønsker. Vi er klar over problemet som rammer enkelte nettlesere og arbeider med å løse det.

Malaria Consortium

Malaria Consortium (MC) forbygger dødsfall fra malaria med preventiv medisin. WHO estimerte at 627 000 mennesker døde av malaria i 2020. Omtrent 80% av disse var barn under 5 år. Organisasjonen deler ut medisinene i et begrenset område under høysesongen for malariasmitte, og gode studier har vist at dette er en kostnadseffektiv metode for å begrense antall sykdomstilfeller. Dette kalles sesongmessig kjemoprevensjon mot malaria (SMC), og Malaria Consortium sitt SMC-program anbefales av GiveWell.

GiveWell estimerer at den totale kostnaden for å dekke et barns beskyttelse i løpet av en sesong er 60-70 kr. Malaria Consortium anbefales også fordi de har erfaring med å drive store, suksessfulle program i syv land og fordi de har stort vekstpotensiale.

Dette er kriteriene Gi Effektivt bruker når de kommer frem til anbefalingene.

Skattefradrag.

I 2023 kan du få fradrag i skattepliktig inntekt for en samlet årlig verdi på opp til 25 000 kroner, per person eller virksomhet som donerer. Kvalifiserte donasjoner gir 22% av beløpet i fradrag, som altså gir opp til 5 500 kroner mindre i skatt.

Det gjelder også for donasjoner gitt gjennom denne innsamlingsaksjonen. Logg inn på Min side med epostadressen du brukte da du ga, og registrer personnummeret ditt. Da rapporterer vi donasjonen din inn til Skatteetaten ved starten av neste år.