Hvordan gi til Ukraina i 2023?

Krigen i Ukraina har pågått i et år. Dette bør du tenke på om ønsker å gi penger til en akutt krise.

24.2.2023

Dette skjer i Ukraina.

Ett år har gått siden Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022. Begge sider har lidd store militære tap, og mange land, inkludert Norge, har sendt Ukraina både sivil og militær støtte.

Sivilbefolkningen har også lidd stor nød. Med sine 41 millioner innbyggere er Ukraina et europeisk land i samme størrelsesorden som Spania, Storbritannia, Italia og Frankrike. Mange mennesker har måtte flykte fra hjemmene sine. Det er 5,9 millioner interne flyktninger og mer enn 8 millioner har for forlatt landet.11.The UN Refugee Agency (2023) "About the war in Ukraine" (Hentet: 23.2.2023). De som er igjen mangler grunnleggende ting som mat, vann, elektrisitet og varme. Også utenfor Ukraina har krigen hatt store konsekvenser. Både matvarepriser og energipriser har økt, noe som går hardt ut over verdens aller fattigste.

Hvordan donere for å hjelpe Ukraina?

Rapportene om lidelsen til befolkningen i Ukraina vekker vår sympati og handlingsvilje, og mange ønsker å finne de beste måtene å hjelpe på. En rekke av de gode generelle tipsene om å gi i nødsituasjoner, gjelder også den vanskelige situasjonen i Ukraina:

Tenk over lidelsen man ikke kan se.

Over hele verden er det mennesker som hver dag lider av sykdommer kan kureres og forebygges – for eksempel gjennom behandlede myggnetting mot malaria eller gjennom vitamin A-tilskudd. Selv om lidelsen som forårsakes av malaria og mangelsykdommer ikke er noe nytt, og dermed sjelden får medieoppmerksomhet, tror vi at gaver til disse formålene vil gjøre en enda større forskjell for å forbedre folks liv enn å donere til en akutt krise.

Støtt en organisasjon som vet hva de driver med.

Logistikk er en grunnleggende faktor i forbindelse med akutte kriser, og for organisasjoner som trenger å komme raskt på bakken, kan innsatsen være vanskelig å koordinere. Profesjonelle organisasjoner med mye erfaring er best i stand til å utgjøre størst forskjell. De har også forståelse for hvilke områder de skal holde seg unna for å ikke risikere å komme i veien for millitære operasjoner og annet nødarbeid.

Gi proaktivt, ikke reaktivt.

Ikke gi til en hjelpeorganisasjon som oppsøker folk på en aggressiv måte (gjennom f.eks. reklame eller direkte kontakt), men prøv å finne de veldedige organisasjonene med mest kompetanse. Det er disse som vil kunne bruke pengene til å gjøre en størst forskjell, heller enn de de som er flinkest til å nå ut med oppsøkende markedsføring.

Støtt der det trengs mest, selv om det ikke er i denne spesifikke krisen.

Hendelser som får mye oppmerksomhet har en tendens til å trekke inn mye veldedige gaver på én gang. Å omsette penger til tiltak er imidlertid ikke en eksakt øvelse, og dette kan innebære at penger ikke er den begrensende faktoren for hvor mye hjelp som kan gis. Vurder å la organisasjonen velge hvor pengene kan hjelpe mest akkurat nå, da det tidligere har vist seg at penger står i fare for å hope seg opp.

Gi gaver til veldedige formål med høy åpenhet og pålitelighet.

Generelt er det vanskelig å få innsikt i hva ulike organisasjoner driver med i forbindelse med katastrofearbeid, og tilsyn kan vise at pengene ikke brukes på ønsket måte. For å kunne evaluere innsats i etterkant og sikre høy effekt per krone, trenger hjelpeorganisasjonen også å dele både hva de har gjort og faktisk oppnådd – ikke bare hvor mye penger som gikk med til innsatsen.

Hvilke organisasjoner er på bakken i Ukraina?

At en organisasjon jobber i Ukraina, betyr ikke nødvendigvis at den er aktivt involvert i å støtte ofrene for konflikten. Man kan for eksempel drive barnehjem eller virksomhet for syke og fattige uten store muligheter til å utvide virksomheten akkurat nå. Dette arbeidet kan også gjøres vanskeligere eller umulig under konflikten, og det er ikke nødvendigvis penger som er den avgjørende faktoren.

Røde Kors er en organisasjon som siden starten av konflikten for snart ni år siden har jobbet på bakken med blant annet mat, hygieneartikler, kontantstøtte og helsehjelp. Både Flyktninghjelpen og Leger Uten Grenser har også flere aktive prosjekter i ulike deler av landet.

Leger Uten Grenser en av «mega-organisasjonene» som rangeres relativt høyt av GiveWell, selv om de ikke antas å være kostnadseffektive i forhold til de prosjektene som kan utgjøre størst forskjell per krone.

Noen av organisasjonene som opererer i Ukraina har uttalt seg i en artikkel på NRK.no ↗ og også lokale organisasjoner og representanter understreker at de ikke trenger klær eller sko, men penger til hjelpeorganisasjoner.

Formålet med Gi Effektivt er å anbefale tiltakene der penger kan utgjøre den største forskjellen for folk, uavhengig av hvor de er. Rangeringene gjøres basert på mange tusen timer med analysearbeid per år, og du finner alle våre anbefalinger på Topplista.

Denne artikkelen er en oversatt og tilpasset versjon av en artikkel ↗som først ble publisert på nettsiden til vår svenske søsterorganisasjon, Ge Effektivt.