Ni gode grunner til å gi til veldedighet.

7.8.2023

Med stigende renter og en økonomisk fremtid som virker usikker kan det være vanskelig å skulle sette av penger for å gi til veldedighet. Men du trenger ikke legge dine veldedige ambisjoner på hylla på grunn av endringer i økonomien. Noen ganger blir det å gi bort penger omtalt som et personlig offer for å hjelpe andre, men det er også positive effekter for din egen del ved å gi til veldedighet. Her er ni av dem:

1. Opplev mer glede

I forskning utført av National Institutes of Health11.Contie, V. (2007) "Brain Imaging Reveals Joys of Giving" (Hentet: 7.7.2023)., ble nytelsessenteret i hjernet aktivert hos de deltakerne som valgte å donere bort en del av de 100 dollarene de fikk utdelt. Selv om dette eksperimentet var kontrollert og vitenskapelig, viste det at det å gi bort penger får deg rett og slett til å føle deg bedre, som er noe vi alle kan dra nytte av.

2. Hjelp andre i nød

Vi lever ikke i en perfekt verden, og det kommer aldri til å være en perfekt anledning til å gi – men det er alltid mennesker der ute som trenger hjelp. Uansett om rentene stiger, økonomien er i ubalanse, eller om du selv opplever økonomiske vanskeligheter, er realiteten at når du gir bort pengene dine til veldedighet, hjelper du andre som trenger det.

3. Få skattefradrag

Hvis du gir til en godkjent veldedig organisasjon ↗, kan du få skattefradrag. I 2023 betyr det 22% skattefradrag for gaver over 500 kr og inntil 25 000 kr. Altså opptil 5 500 kr mindre i skatt. Les mer om hvilke betingelser som gjelder på vår side om skattefradrag.

4. Gi livet ditt mer mening

Når du gir penger til veldedige formål, skaper du muligheter for å møte nye mennesker som tror på de samme formålene som inspirerer deg. Det, samtidig som man utgjør en reell forskjell innen disse formålene, kan gi hverdagen mer mening. Hvis du har sittet fast i et spor, enten det er personlig eller profesjonelt, kan noen ganger den enkle handlingen med å gi bort penger gjøre susen og gi nytt driv til livet ditt.

5. Frem sjenerøsitet hos barna dine

Når barna dine ser at du gir bort penger, er det mye mer sannsynlig at de følger i dine fotspor når de vokser opp.
Jay Robertson forteller om sine personlige erfaringer med dette: “Jeg har donert penger til en rekke veldedige organisasjoner opp gjennom årene og har alltid sørget for å snakke med min åtte år gamle sønn om det. Sist jul, da han og jeg handlet på et kjøpesenter, så han en kiosk for en veldedig organisasjon, og i stedet for å bruke alle pengene sine på julegaver, spurte han om vi også kunne hjelpe et sultent barn i utlandet. Vi meldte oss på der og da.”

6. Motiver venner og familie

Om du snakker med venner og familie om dine veldedige donasjoner kan du også motivere dem til å begynne å gi eller gi mer. Selv om hver enkelt person kan utrette en stor forskjell, krever det et samfunn av mennesker som gir effektivt for å virkelig få bukt med problemer som fattigdom i verden, vitenskapelig fremgang og utdanning for alle. Å skape motivasjon og lidenskap hos folk rundt deg er en veldig positiv og håndgripelig effekt av at du selv gir.

7. Innse at også små bidrag hjelper

Du trenger ikke 100 000 kr for å gjøre en forskjell i noens liv. I utviklingsland kan man med selv bare noen titalls kroner hjelpe et barn å unngå underernæring, gi sårt tiltrengt helsehjelp eller forbedre utdanningen deres. Det er viktig å forstå at de globale økonomiske forskjellene er enorme, og at pengene dine kan utrette en veldig mye større forskjell i livene til noen utenfor Norge.

8. Forbedre personlig pengehåndtering

Hvis du setter opp en fast månedlig donasjon på 1000 kr til en veldedig organisasjon kan det motivere deg til å følge mer med på din egen økonomi for å sørge for at du når det målet. Det kan være nyttig å følge mer med på pengene som går ut av bankkontoen din - og spesielt når det hjelper folk som trenger det.

9. Gi, hvis du ikke kan være frivillig

Hvis du er for travel til å kunne bruke tiden din til å være frivillig, er det å gi penger den perfekte løsningen. Du kan forbedre andres liv selv om din private eller profesjonelle timeplan ikke strekker til. Å gi bort penger er en enkel måte å vise at du er villig til å hjelpe på alle måter du kan - og penger er en fleksibel ressurs som kan brukes på utallige måter av mottakerne.

Hvis du er usikker på hvem du vil gi penger til kan du sjekke ut Topplista med Gi Effektivt sine anbefalte organisasjoner. Denne listen inneholder de mest kostandseffektive organisasjonen du kan gi til for å fremme global helse og redusere ekstrem fattigdom, slik at den positive forskjellen du har på verden blir størst mulig.

Dette er en oversettelse av en tekst skrevet av Jay Robertson og opprinnelig publisert av The Life You Can Save ↗.